Röviden a PUTTY kliensről

A putty kliens alkalmazása egyszerű, amint pár alapbeállítást elvégeztünk. Ne sajnáljuk az időt erre az első használatkor, mert később sok hasznát látjuk. A sok beállítási lehetőség közül a leggyakrabban használtakat emeljük ki, de a profik mindent megtalálnak és beállíthatnak speciális körülményekhez is a Category ablakban lévő menüben barangolva.

A program indításakor látható, hogy alaphelyzetben a telnet kapcsolat van kiválasztva. Ezt állítsuk át elsőként az SSH-ra , és ekkor megváltozik a port száma 22-re. A Host Name ablakba beírhatjuk az elérendő gép nevét vagy IP címét (pl. ludens.elte.hu vagy 157.181.2.1), és a Saved Sessions ablakba a kapcsolat nevét (pl. Ludens), amit később az egyszerű eléréshez használhatunk, ha elmentjük a beállításokat (Save gomb; betöltés: kiválasztás után a Load gombbal).

Image

Image

A naplózás (logging) beállítása arra jó, hogy nyomon lehessen követni a kliens működése közben történteket. Általában a naplózással több új probléma is felvetődik, ezek közül itt kiemelnénk azt, amikor a naplófájl sokáig csak gyűlik, és nem néz bele senki. Ekkor nemcsak a potenciális gyanús jeleket nem vesszük észre, de még a szabad lemezterület is fogy, ezért a naplózást akkor érdemes bekapcsolni, ha a naplóállományok kezelésre kerülnek (elemzés, archiválás, törlés). A fenti képen a naplózás egy fájlba történik az előzőhöz való hozzáfűzéssel (append).

Image

Image

A Keyboard (billentyűzet) és Appearance (Megjelenés) beállítások közül a törlőbillentyű (The Backspace Key) és a betűtípus (font) beállítását emeljük ki. A mellékelt képeken a 11 pontos Courier New típust állítottuk be, de a Cahnge gombbal másra is át lehet állítani. Aki több klienst egyszerre is használ, az a Window title ablakot is kitölti az adott kapcsolat nevével. Ne felejtsük el, hogy ezek a beállítások is akkor maradnak meg legközelebbre, ha elmentjük (Session részben a Save gomb).

Image

Image

A Translation részben a kódkészlet beállítása a szép ékezetes betűk miatt fontos (ISO-Latin-2, Kelet-európai), míg a Selection részben beállíthatjuk, hogy az egérrel miként működjön a másolás (Copy-Paste az ablakok között). A fenti képen a beállítás szerint az egér középső gombja másolja be a kurzorhoz a kimásolt részt.
 

Image

Image

A Proxy beállítás akkor szükséges, ha a felhasználó proxy kiszolgáló mögül éri el a hálózatot, és így a proxy-n is szükséges autentikálnia magát. Erről és az SSH kapcsolat során elérhető paraméterekről már a rendszergazdával kell egyeztetni (pl. proxy címe, portszám, SSH protokoll verziója). Alapjában a legtöbb szerver támogatja a Blowfish, DES, 3DES kódolásokat, és egyre több a DES utódját, az AES (Advanced Encryption Standard) algoritmust. A kívánatos alkalmazási sorrendet magunk állíthatjuk az Up és Down gombok segítségével.

Image Image

A beállítások mentése után az Open gombbal kezdeményezhetjük a kapcsolatot. Első alkalommal a PUTTY kliens jelzi, hogy a célgépet még nem ismeri. A kliens kérdezi, hogy mentse-e el a kódolt kommunikációhoz szükséges adatokat a jövőbeni kapcsolatfelvételekhez. Ideális esetben a képernyőn megjelenő kódsorozatot már ismernünk kellene, hogy le tudjuk ellenőrizni, valóban azzal a géppel történik-e a kapcsolatfelvétel, amelyikkel kapcsolatot akartunk felvenni. Amennyiben igényesek vagyunk a biztonságra, úgy ezt az ujjlenyomatot (fingerprint) szerezzük be az elérni kívánt gép operátoraitól.
Ezek után és minden további kapcsolatfelvétel során, amíg ez a fingerprint nem változik (vagy egy támadó miatt, vagy azért, mert a gépen cserélték a kódolt kommunikációhoz alkalmazott kulcsot) a kapcsolatfelvétel megvalósul, és a kommunikáció kódoltan történik, ami elveszi a hétvégi támadók kedvét a lehallgatástól. A 'nem' gombra kattintva az ujjlenyomat nem kerül elmentésre, a kapcsolat létrejöhet, és legközelebb ugyanez a kérdés jelenik meg a képernyőn.

A kliens ablakának bal felső sarkában legördíthető menüből is elérhetők a fontosabb szolgáltatások, így innen is elérhetjük az új kapcsolat megnyitását (New Session...), vagy akár teljes képernyősre nagyíthatjuk az ablakot (Full Screen). Kellemes használatot!