IT Energetika Workshop

IT Energetika Workshop

 

Időpont: 2023. február 16. 13:00 - 16:00
Helyszín: Zoom platform
Szervező: ISZT, SZTAKI/HunCERT

 

A belépéshes szükséges link, mely 12:45-től él:  https://sztaki-hu.zoom.us/j/6212440844

 

Végleges program

13:00 - 13:40

IT energiaigénye, szerepe és lehetőségei az energiatakarékosságban

A IT eszközök áramot fogyasztanak. Bizonyos eszközök nem is keveset, és nagyon sok IT eszköz van, és még sokszorta több lesz. Az energiaárak 2021. nyár elején bekövetkezett megugrása nagy felbolydulást okozott, az energiaigényesebb

IT használatnál drasztikus költségemelkedés következett be.

Informatikusként vagy vezetőként szükséges foglalkozunk az IT energiahatékonyságával és az energiatakarékossággal. Nem korlátozhatjuk az IT alkalmazását, mert ekkor megáll az élet. Használnunk kell, de energiahatékonyabban.

Az IT-re azonban ne csak energiafogyasztóként tekintsünk, hanem nézzük azt inkább, mint energia megtakarítót, ugyanis az IT segítségével sokszorta több energiát takarítunk meg, mint amennyit az elfogyaszt.

Előadásomban a megtakarítási lehetőségekről kívánok beszélni, mind arról, hogy lehet az IT területén energiával takarékoskodni, mind arról, hogy az IT segítségével, hogy lehet energiát megtakarítani.

Dravecz Tibor, INTEGRITY Kft.
 
 

13:45 - 14:00

Consumer okos merők alkalmazása szerver termi környzetben

A megnövekedett villamos energia díj megköveteli az eszköz színtű fogyasztás mérést a szervertermekben, akár saját magunkak, akárt ügyfelek számára nyújtunk co-locacion szolgáltatásokat.
A lakossági használatra szánt okos mérők tálcán kínálják magukat, olcsó áraik miatt.  De vajon alkalmasak erre a célra? Előnyök és hátrányok, lehetőségek és veszélyek az alkalmazásuk során. Szempontok és tapasztaltaink megosztása

dr. Bödecs Béla, HMX Hungarian Media Exchange Kft.
 
 

14:05 - 14:30

Szervertermi árammérő fejlesztés

Szervertermi árammérők fejlesztésével több, mint egy évtizede foglalkozunk. Korábban az árammérés csupán egy mellékes funkció volt, a szerverteremben használt elosztóknál (PDU) az volt fontos, hogy kapcsolni tudjanak (reset, power on/off).

A kapcsoló funkció fontossága általában csökkent, az árammérés viszont alapvető igénnyé vált. Tervezőmérnökként és ilyen eszköz fejlesztőjeként kívánom bemutatni az általunk fejlesztett eszközt, ennek működési módját, jellemzőit, valamint a fejlesztési szempontokat.

Kolb Tamás, INTEGRITY Kft.

 

14:30 - 14 : 45

Szünet

14:45 - 15:05

Storage for Sustainability - IBM Flash és Szalagos tárolók  fogyasztás, hely és a fenntarthatóság szempontjából

Az emberiség által tárolt adatmennyiség exponenciálisan növekszik, amely kérdéseket vet fel a tárolóeszközök fenntarthatóságának szempontjából. A storage eszközök kapacitás sűrűsége, energia hatékonysága és környezetre gyakorolt hatása alapvetően meghatározó jellemzők a költésghatékonyság és a környezettudatosság terén.

Adataink ismerete, klasszifikálása és a megfelelő média használata az rövid-, közép- és hosszútávú adattárolás céljára jelentősen tudja csökkenteni a költségeket. Erre jó példa a szalagos tárolás kombinálása Flash alapú megoldásokkal. A szalag jelenlegi ismeretink szerinti legolcsób és legkevésébé energiaigényes tárolás, amely mindemellett hatékony védelmet is tud biztosítani napjain cyber fenyegetései ellen.

Az adatcenterek -ek számára elérhető „state of the art” Flash alapú megoldások fejlődése felgyorsult az utóbbi időben, amely új dimenziókat nyitott az adattárolás terén. Erre jó példa az IBM Flash Core Module -jait használó rendszerek, amelyek egy Rack Unit magasságú eszközben (közkeletű hasonlattal egy pizzás doboz mérete) tudnak akár egy Petabájtnyi adatot eltárolni.

A tárolási energiafelhasználás így kifejezhető teljesítmény/költég vagy kapacitás/költség alapon. Tehát a közelmúlt szekrény méretű, diszk vagy akár SSD meghajtókat használó storage eszközeinek kapacitása és energiafelhasználása áll versenyben napjaink inline tömörítést, deduplikációt, Flash vagy Storage Class memóriát és nagykapacitású szalagos egységeket felvonultató megoldásaival. Mindezt pedig a tudatos CO2 kibocsájtást és a komponensek reciklálását is figyelembe vevő termék tervezés előzi meg.

 
 
15:10 - 15:30

Adatközponti energiahatékonyság NVIDIA Data Processing Unittal

A GPU-iról elhíresült NVIDIA kapcsán sok minden jutna az ember eszébe, csak épp az energiahatékonyság nem. Pedig a jelenlegi, nagy teljesítményű CPU-k sok olyan műveletet végeznek, amelyet a hálózati kártya (NIC) szintjéhez közelebb telepítve, egy céleszközön keresztül sokkal hatékonyabban végre lehet hajtani, ezáltal értékes erőforrásokat, és nem utolsó sorban: áramot takarítva meg. A VMware környezetek számára például az NSX, vSAN, host management terhelések kihelyezhetőek ide (további biztonsági előnyökkel), de a technológiának még további számos gyakorlati felhasználási köre létezik.

Elek Norbert, Arrow ECS Kft.
 
 
15:35 - 16:00

Folyadék hűtés a szerverteremben

A miért, a hogyan és a mikor kérdésekre keresünk válaszokat.
Átbeszéljük a jelenleg elérhető lehetőségeket, azok előnyeivel és hátrányaival egy konkrét gyártó megoldásának tükrében.
Megvizsgáljuk a megtérülés kérdését, milyen szempontok alapján lehet ezt a kérdést megválaszolni!

Kurucz Tamás, HRP