Kommunikációs gyakorlat 2018 ősz

Kiberbiztonsági Hónap MagyarországA gyakorlatról

A HunCERT 2014 óta legalább évente egyszer felméri a hazai internet szolgáltatók incidenskezelési képességeit. Az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretében megrendezésre kerülő, 2018 őszi HunCERT kommunikációs gyakorlat célja egy szimulált adathalász (phishing) támadás során történő kommunikációs és műszaki reakciókészség felmérése, a szokásosnál szélesebb területen, a magyar Internet szereplőinek körében.

A gyakorlaton résztvevők, a kapcsolattartásra kijelölt e-mail címükre fogadott levelek elolvasásával, az azokban foglalt információk feldolgozásával, a javasolt műszaki intézkedések megtételével, illetve a kért válaszok megküldésével segítik a felmérést.

A gyakorlat során a HunCERT az e-mailek átfutási idejét, valamint az elvégzett műszaki intézkedések megtörténtét és ennek idejét statisztikai célból rögzíti. Az idei gyakorlat esetén résztvevőnként kevesebb mint 10 darab e-mail feldolgozását, valamint legfeljebb 2 darab (egyszerű) műszaki intézkedés elvégzését vizsgáljuk. A gyakorlat eredményét anonim módon összesítő elemzést - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - a résztvevők számára elérhetővé tesszük.

A gyakorlat 2018 október 16. 0:00 és 2018 október 18. 23:59 között zajlik, azonban pontos kezdő időpontja, valamint a pontos forgatókönyv, a valósághoz közelebb álló körülmények szimulációja érdekében nem nyilvános.

Részvételi felhívás

A részvétel az idei évben nem csak ISZT tagok számára nyitott, hanem a NIS irányelv által definiált elvárások 2019-es hazai bevezetésére felkészülve várjuk a domain regisztrátorok, webes tartalomszolgáltatók (például: céges portálok, webáruházak, hírportálok) csatlakozását is az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével.

A gyakorlaton továbbra is alapértelmezésként részt vesznek az ISZT tagok, valamint a HunCERT társzervezetei (NKI GovCERT, LRL IBEK, KIFÜ CSIRT) így számukra a jelentkezési lap kitöltése nem szükséges. A részvétel az önként jelentkezők esetén a gyakorlat során bármikor megszakítható az alábbi elérhetőségeken tett jelzéssel.

További tájékoztatás a cert@cert.hu e-mail címen, illetve a +36-1-279-6222 telefonszámon kérhető.

Kérjük, Ön is támogassa közcélú, non-profit tevékenységünket a gyakorlaton való részvétellel!

Regisztráció ITT