Kommunikációs gyakorlat 2021

A gyakorlatról

A HunCERT 2014 óta legalább évente egyszer felméri a hazai internet szolgáltatók incidenskezelési képességeit. A 2021-es HunCERT kommunikációs gyakorlat elsődleges célja a HunCERT által használt információs lánc frissítése, ellenőrzése, illetve az egységes eljárásrend gyakorlása, a HunCERT ágazati CERT szerepének erősítése volt. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az incidenskezelésekben az egyik kritikus pont a kapcsolat felvétele az érintettekkel. Ezért kiemelt hangsúlyt kapott a kapcsolati pontok frissítése.

A gyakorlat során egy feltételezett helyzetben, melyben a szolgáltatók DNS szervereire brute-force támadással próbálnak bejutni, a szolgáltatók adminisztrációs és műszaki feladatot is kaptak, melynek végrehajtása során a kommunikációs folyamatot a HunCERT eseménykezelő rendszerében rögzítettük.

 

A gyakorlat eredményét anonim módon összesítő elemzést - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - a résztvevők számára elérhetővé tettük. A gyakorlat összefoglaló jelentése az alábbi linken érhető el:

 

Gyakorlat-Értékelő-Jelentés-2021