Hasznos tanácsok a biztonságos internetes vásárlásokhoz

Közeleg a karácsonyi vásárlások időszaka, és egyre többen intézik Internetre kötött karosszékből az ajándékok vásárlását is. Pár hasznos tanács, hogy ki ne essünk a karosszékből a hóvégi egyenleget olvasva, mely szerint másnak is mivásároltuk meg az ajándékokat...

Mielőtt internetes vásárlásra adnánk a fejünket (akkor is, ha már tapasztaltnak érezzük magunkat, mert eddig már sokszor sokmindent vásároltunk, és még soha senki se élt vissza a kártya adataival), vegyük figyelembe a következő ökölszabályokat, mint a biztonságos internetes vásárlások tízparancsolatát.

 1. Mielőtt bármilyen érzékeny adatot kiadunk magunkról, legyünk biztosak benne, hogy az internetes kapcsolatunk biztonságos (a cím https-sel kezdődik, és a böngésző jobb alsó részen a kis lakat is jelzi:
  • IE biztonságos biztonságos, a lakat zárva, és Netscape nem biztonságos nem biztonságos (Netscape esetében),
  • nem biztonságos IE biztonságos, és Netscape biztonságos nem biztonságos (Internet Explorer esetében).
  Az érzékeny adatainkat nem akasztjuk ki az ablakba, ne tegyük ezt a hálózatokon se!
 2. Használjunk egyedi nem szótári jelszavakat, melyek nem következtethetők ki se személyünkből, se ismerettségünkből. A megfelelő és még megjegyezhető jelszavakról hasznos tanácsokat olvashatunk itt.
 3. Bármilyen erős rácsokat és zárakat használhatunk, ha egyszerű a kulcsunk vagy más is kitalálhatja.
 4. Telepítsünk személyes tűzfalprogramot a gépünkre. A Linux rendszereknek általában része az ilyen megoldás (akár kernel-szinten, az operációs rendszer megfelelő beállításaival vagy szabadon elérhető termékekkel), és a Windows rendszerekben is elérhetők ilyen megoldások (az XP-ben már az operációs rendszer szintjén, de régebbi rendszerekhez utólag telepíthető szabadon használható verziók is elérhetők). Részletesebb tűzfal-összefoglaló érhető el a CERT.HU lapján pl. itt.
  Lehet, hogy egész életünkben elkerülnek bennünket a támadók, de amiért nem törtek még be a lakásunkba, attól még bezárjuk az ajtót, ugye? :-)
 5. Gyanakvóan olvassunk minden hivatalosnak vagy ismerősnek tűnő levelet, mely „a mi biztonságunk érdekében” kér tőlünk olyasmit, amit eddig még sohasem (pl. látogassunk meg egy adott oldalt, ahova írjuk be kártyaszámunkat, PIN-kódunkat stb.). Ezek a phishing (adatlopó) támadások, melyek a személyes ráhatás (social engineering) eszközeit is felhasználják. Pár trükk a gyanakvás ellenőrzéséhez.
  Érdeklődjünk bankunk ügyfélszolgálatán, hogy valóban ők küldtek-e ilyen felhívásokat.
 6. Az érzékeny adatokkal végzett műveletek után töröljük a böngésző cache-tárát (pl. Netscape: Edit/Preferences/Advanced/Cache; Internet Explorer: Eszközök/Internet beállítások/Általános/Ideiglenesen letöltött fájlok), hogy mások ne deríthessék ki ezekből az érzékeny információkat, köztük azt se, hogy merre is barangoltunk a hálózaton akár több nappal korábban...
  Egyszerűen rakjunk rendet magunk után az érzékeny nyomok eltűntetésével, így az ajándéklista is titokban marad az ünnepnapi csomagbontásig. :-)
 7. A hazai bankok legtöbbje nyújt SMS értesítő szolgáltatást (változatos neveken), melynek lényege, hogy a vásárlásról szóló tranzakció bankhoz történő beérkezése pillanatában küld egy értesítő üzenetet a kártyabirtokos mobiltelefonjára. Mivel ez akkor is jön, ha nem mi vásárolunk a saját pénzünkből, rögtön tudunk intézkedni, mielőtt teljesen leürítik a keretünket.
  Pár forintot megér a biztonság.
 8. Figyeljünk oda a bankkártyánk napi keretére (limit), a limit feletti költést ugyanis akkor sem engedi a bank, ha lenne rá pénzünk. Előny azoknál a bankoknál, ahol ez könnyen, gyorsan, ügyfél által önállóan változtatható. Bónusz, ha ez azonnal életbe is lép!
  A jó limit jó védelem az idegen pénzrablók ellen!
 9. A Visa Internet kártyával csak az Interneten lehet vásárolni. Hátránya, hogy jelenleg nem minden elfogadóhely készült fel ennek fogadására. A dombornyomású bankkártyáknál olcsóbb és könnyebb megszerezni is (nincs nyitóösszeg, vagy óvadék).
  Egy kártya, mely csak az internetes vásárlásokra használható.
 10. A WEB-Kártya bankszámlánk egyenlegéig használható. A 7x24 órás internetbank szolgáltatáson keresztül (úgyis a weben vagyunk, nem? :-)) közvetlenül a vásárlás előtt feltöltjük a WEB-Kártya számlánkat a lakossági folyószámlánkról. Így csak akkor és csak annyi pénz lesz rajta, amennyit mi akarunk, és az is csak a vásárlás előtti percekben.
  Egy számla, mely csak az internetes vásárlásokra használható.
 11. Egyszer használatos kártyaszám esetén a kártyaszámok - kérésünkre - SMS-ben érkeznek, és az első használat után lejárnak. Annyiszor kérhetünk ilyen kártyaszámot, ahányszor csak akarunk. A szolgáltatás igénybevételének feltétele, hogy egy bármilyen fizikai bankkártyánk is legyen az adott banknál. Mire először illetéktelenek kezébe kerül(ne) a kártyaszám, addigra a kártyaszám lejár.
  Egy kártya, mely csak az Interneten és csak egyszer használható.

  A bankkártya mögötti számlán sohase tartsunk nagy összegeket, a bankkártya ugyanis nem erre a célra való! Felesleges pénzeszközeinket tartsuk elkülönítve, pl. kössük le, és a hétköznapi szokványos bevásárlásainkat elektronikus bankkártyával (Cirrus/Maestro, MasterCard Electronic vagy Visa Electron) intézzük! Az egyes bankkártyás lehetőségekről a Bankkártya.hu oldalon találhatunk bővebb információt, részletes keresési és összehasonlítási lehetőségekkel.

Kellemes és biztonságos vásárlást kíván a Bankkártya.hu, a CERT.hu és az Index.hu!

Kapcsolódó anyagok: