Amit a vírusirtásról tudni kell

Ha észrevesszük, hogy valamilyen úton-módon vírus került a gépünkre, azonnal meg akarunk szabadulni tőle. De ilyenkor is be kell tartanunk néhány szabályt, különben váratlan dolgokkal találkozhatunk: például ott marad a vírus a gépünkön, vagy irtás után visszakerül. De az is lehet, hogy a rendszerünk nem fog jól működni. Az ilyen hibák elkerülésére végett figyeljünk a következő szabályokra.

A vírusölés szabályai:

  1. Ne fusson két vírusölő program!
  2. Kapcsoljuk ki a Windows rendszer "system restore" funkcióját!
  3. Frissítsük a vírusölő adatbázisát!
  4. "Safe" módban indítsuk el a gépet!
  5. Vigyázzunk a vírusirtás közben a felkínált lehetőségek kiválasztásánál!

1. Ne fusson két vírusölő program!

Két vírusölő program egyáltalán nem nyújt nagyobb biztonságot, mint egy. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy az egyik vírusölő észrevesz egy vírust, és abban a pillanatban a másikhoz tartozó ablak is megjelenik, és mindkét vírusölő ki szeretné írtani a vírust, de ez nem sikerül, mert kölcsönösen akadályozzák egymást. Ha nem bízunk meg teljesen egyik programban sem, akkor külön-külön futtassuk le, a futtatás alatt pedig állítsuk le a másikat!

2.Kapcsoljuk ki a Windows rendszer "system restore" funkcióját!

A Windows XP/ME operációs rendszerek alatt javasoljuk a "system restore" funkció ideiglenes kikapcsolását. Ez tulajdonképpen arra szolgál, hogy rendszerhiba esetén visszaállítsa a megsérült file-okat. Sajnos, ha valamilyen vírus, féreg vagy trójai volt az állományban, azt is visszaállítja.

Windows XP esetén a "system restore" funkció kikapcsolása:

Start -> jobb egérrel: My Computer -> Properties -> System Restore -> Turn off System Restore

Image

 

 

3. Frissítsük a vírusölő adatbázisát!

Gyakori hiba, hogy a vírusölő adatbázisát elfelejtik frissíteni. Hetente, de van amikor naponta jelennek meg új vírusok. Csak friss adatbázissal érdemes az vírusirtást megkezdeni, különben lehet, hogy néhány vírus eltűnik a gépünkről, de ott maradhat még egy-kettő!

4. "Safe" módban indítsuk el a gépet!

A vírusirtás megkezdése előtt az úgynevezett "safe" módban indítsuk újra a gépet.A "safe" mód a Windows rendszerek diagnosztikai üzemmódja, ilyenkor az operációs rendszernek csak a legszükségesebb elemei indulnak el. A Windows 3.1 és az NT kivételével minden Windows rendszer indítható ilyen üzemmódban.

Image

Windows XP esetén:

Start -> Run msconfig -> BOOT.INI -> SAFEBOOT utána bootolás.

5. Vigyázzunk a vírusirtás közben a felkínált lehetőségek kiválasztásánál!

A vírustalálatnál a vírusölők nagy többsége három lehetőséget kínál fel: javítsa ki (vagy más kifejezéssel gyógyítsa meg) a vírusos állományt, zárja karanténba vagy törölje. Ne essünk pánikba, és ne a törlést válasszuk elsőre! Ugyanis ha éppen egy rendszerállományt törlünk, akkor abból bajok származhatnak. Tehát a kijavítással próbálkozzunk! Ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor megpróbálkozhatunk egy másik vírusölővel. (Ne felejtsük el az elsőt leállítani!). A karanténba zárás is jobb megoldás a törlésnél, mert onnan visszahozható az állomány.